Vrijwilliger worden

Vrijwilliger zijn bij ‘Gewoon een maatje’ betekent naast boeiende contacten ook gezelligheid, veel leren, iets zinnigs doen voor een ander en uitgedaagd worden om er voor een ander te zijn. Gewoon van menribw-vriendendienst-maatjesproject_560x342px-outline_150915s tot mens.

We ondersteunen jou als vrijwilliger op een aantal manieren:

  • Om te beginnen is er persoonlijk contact met de coördinator waarin alle vragen aan de orde kunnen komen.
  • Enkele keren per jaar zijn er intervisie-avonden waarop ervaringen uitgewisseld worden en we leren van elkaars ervaringen.
  • En er zijn er thema-avonden waarop relevante onderwerpen behandeld worden, bijvoorbeeld psychopathologie.

Kennismakingsgesprek
Nadat je je hebt aangemeld maakt de coördinator van ‘Gewoon een maatje’ een afspraak met je voor een gesprek waarin een aantal onderwerpen aan de orde komen. Bijvoorbeeld wat je interesses zijn, wat je verwacht van het contact en wat je zou willen ondernemen met een maatje. Je krijgt uitleg over hoe het project werkt en welke mogelijkheden er zijn.

Het gesprek vindt voorlopig buiten plaats (dit i.v.m. Corona).

Na het kennismakingsgesprek gaat de coördinator op zoek naar een passend maatje voor jou.

De eerste ontmoeting bij individuele maatjes
Tijdens de eerste ontmoeting leer je de ander (een beetje) kennen en krijg je een eerste indruk of het gaat klikken tussen jullie.

En daarna…
Als je besluit om verder te gaan, ben je samen met je maatje verantwoordelijk voor het maken van afspraken. Je overlegt samen wat je kunt gaan doen. Na ongeveer 2 maanden evalueren we hoe het is gegaan. Je kunt daarna beslissen of je wel of niet door wilt gaan met het contact.

Een maatjescontact duurt minimaal één jaar. Als in de loop van het jaar het contact toch niet naar wens verloopt, dan kan in overleg met de coördinator eerder worden gestopt.

Aan het einde van het jaar is er een evaluatiegesprek. We bespreken samen of individueel hoe het jaar is verlopen. Zijn jullie allebei positief over het contact, dan kan het maatjescontact verlengd worden. Zowel deelnemer als vrijwilliger heeft het recht om het contact te stoppen.

Het gaat bij ‘Gewoon een Maatje’ om contact van mens tot mens, waarbij wederzijds respect en gezelligheid voorop staat. Vanuit deze invalshoek wordt van jou als vrijwilliger verwacht, dat je je niet opstelt als hulpverlener. Zijn er tijdens het contact vragen waar je samen niet uit komt, dan kun je altijd terecht bij de coördinator.

Het werken vanuit presentiebenadering vraagt dat je in staat bent om open en zonder oordeel te kijken naar anderen. Het vraagt ook dat je je verdiept in de manier waarop anderen naar een situatie kijken. Vanuit het begrip dat zo ontstaat kun je goed aansluiten en afstemmen op jouw maatje. Deze manier van werken komt op de intervisie-avonden en tijdens trainingen uitgebreid aan bod.

Deelnemers als maatje
Ook voor deelnemers (mensen met cliënt- ervaring) is het mogelijk om maatje te worden. In dit geval kijken we – samen met bureau Herstel- welke ondersteuning of training handig is om het maatje zijn tot een succes te maken.

Reacties zijn gesloten.