Vrijwilliger worden

Vrijwilliger zijn bij ‘Gewoon een maatje’ betekent naast boeiende contacten ook gezelligheid, veel leren, iets zinnigs doen voor een ander en uitgedaagd worden om er voor een ander te zijn. Gewoon van mens tot mens. We ondersteunen jou als vrijwilliger op een aantal manieren:

  • ribw-vriendendienst-maatjesproject_560x342px-outline_150915Om te beginnen is er persoonlijk contact met de coördinator waarin alle vragen aan de orde kunnen komen.
  • Enkele keren per jaar zijn er intervisie-avonden waarop ervaringen uitgewisseld worden en we leren van elkaars ervaringen.
  • En er zijn er thema-avonden waarop relevante onderwerpen behandeld worden, bijvoorbeeld over psychiatrische aandoeningen.

Kennismakingsgesprek
Nadat je je hebt aangemeld maakt de coördinator van ‘Gewoon een maatje’ een afspraak met je voor een gesprek waarin een aantal onderwerpen aan de orde komen. Bijvoorbeeld wat je interesses zijn, wat je verwacht van het contact en wat je zou willen ondernemen met een maatje. Je krijgt uitleg over hoe het project werkt en welke mogelijkheden er zijn. Na het kennismakingsgesprek gaat de coördinator op zoek naar een passend maatje voor jou.

De eerste ontmoeting bij individuele maatjes
Tijdens de eerste ontmoeting leer je de ander (een beetje) kennen en krijg je een eerste indruk of het gaat klikken tussen jullie.

En daarna…
Als je besluit om verder te gaan, ben je samen met je maatje verantwoordelijk voor het maken van afspraken. Je overlegt samen wat je kunt gaan doen. Na ongeveer 2 maanden evalueren we hoe het is gegaan. Je kunt daarna beslissen of je wel of niet door wilt gaan met het contact. Een maatjescontact duurt bij voorkeur één jaar. Als in de loop van het jaar het contact toch niet naar wens verloopt, dan kan in overleg met de coördinator eerder worden gestopt. Aan het einde van het jaar is er een evaluatiegesprek. We bespreken samen of individueel hoe het jaar is verlopen. Zijn jullie allebei positief over het contact, dan kan het maatjescontact verlengd worden. Zowel deelnemer als vrijwilliger heeft het recht om het contact te stoppen. Het gaat bij ‘Gewoon een Maatje’ om contact van mens tot mens, waarbij wederzijds respect en gezelligheid voorop staat. Vanuit deze invalshoek wordt van jou als vrijwilliger verwacht dat je je niet opstelt als hulpverlener. Zijn er tijdens het contact vragen waar je samen niet uit komt, dan kun je altijd terecht bij de coördinator. Het werken vanuit presentiebenadering vraagt dat je in staat bent om open en zonder oordeel te kijken naar anderen. Het vraagt ook dat je je verdiept in de manier waarop anderen naar een situatie kijken. Vanuit het begrip dat zo ontstaat kun je goed aansluiten en afstemmen op jouw maatje. Deze manier van werken komt op de intervisie-avonden en tijdens trainingen uitgebreid aan bod.

Deelnemers als maatje
Ook voor deelnemers (mensen met cliënt- ervaring) is het mogelijk om maatje te worden. In dit geval kijken we  – evt. samen met Team Herstel-  welke ondersteuning of training handig is om het maatje zijn tot een succes te maken.

Ik kom graag buiten, maar niet alleen…

Met mijn maatje wandel ik weer heerlijk in het bos.

Fijn dat mijn maatje regelmatig langskomt!

Daar kijk ik echt naar uit.

Ik kook de laatste tijd weer vaker zelf, en de boodschappen doe ik dan samen met mijn maatje smile

Ik word ook een maatje.

 

Klik!  (knop naar aanmelding)

Ik ben actiever geworden sinds ons maatjescontact; nu heb ik meer energie.

Het is mooi om op deze manier iets voor iemand te betekenen. Ik kan het iedereen aanraden.

Het kost niet veel en ik kan wel veel geven.

Het is interessant om iemand te ontmoeten met een ander leven.